Tallerken med rødspætte

Den sidste husmor der har set en levende rødspætte er død!

En æra er slut.

Kvinderne har forladt køkkenet, og de kommer ikke tilbage. Der kommer
desværre heller ikke nogen og erstatter dem, og derfor er der en masse
viden og tradition der er gået tabt. Måske godt for kvinderne og samfundsøkonomien, men skidt for kommende generationers køkkenkundskaber.

Det skal bare gå hurtigt
Som erstatning, for det virker det som om det er, har vi valgt den værst tænkelige løsning, nemlig at overlade det til supermarkederne at sørge for vores kost. Vi køber rask væk frosne lasagner, pizzaer, supper, sovse, sammenkogte retter og alt muligt andet, som kan ryge fra fryseren eller dåsen direkte i ovnen. Så behøver vi ikke at spilde dyrebar tid på at beslutte hvad vi skal spise – under forudsætning af, at vi rent faktisk kunne agere nogenlunde behændigt i et køkken! Det der er nærmest og
billigst, ryger altså direkte i indkøbsvognen og videre i ovnen eller på panden.

En gang imellem er der så nogen der fortæller os, at det vi troede var oksekød, i virkeligheden er hest, eller måske gris, men bare det er billigt, og kan hakkes, så er der plads til det i vores maver, og det smarte er, at vi ikke en gang behøver bruge tid på at tygge på det.

Tag en dyb indånding
Og sådan vil det blive ved med at gentage sig, indtil vi som forbrugere sige stop! For vi har magten. Nogle gange kan det være svært at forestille sig at man er særligt magtfuld når man står med et par trætte unger på armen, har svært ved at holde sig oprejst fordi arbejdsdagen har været røv og nøgler, og i virkeligheden vil man bare hjem, eller evt. lige slå damen der står foran i køen ihjel fordi hun ikke kan finde sine penge, og derfor stjæler af din dyrebare tid, og gør ungerne endnu mere hysteriske, men prøv lige at trække vejret dybt. Virkeligt dybt.

Tænk på hvordan det vil være at gå et sted hen hvor der står en person
klar til at tage sig af dig. Klar til at hjælpe dig, og til at give dig inspiration til hvordan aftensmaden skal tilberedes, nemt, bekvemt og enkelt. Vi vover endda skindet og påstår, at der måske oveni købet kan sendes et smil til ungerne og at den flotte fiskedisk eller den levende hummer formår at sprede lidt godt humør og glæde – midt i ulvetimen.

Jeg er fiskehandler
Når du kommer og handler i min butik, så er du den vigtigste person i verden. Vil du vide hvordan man tilbereder fisken, så er jeg klar til at give dig gode råd og vejledning. Skal det være simpelt og hurtigt, så du kan smække benene op, så klarer vi også det, skal det være sjovt, spændende og eksotisk er vi fortsat med – eller også kender vi nogen der kan hjælpe. For vi er en specialbutik. En butik hvor vores kunder er unikke og specielle. Derfor handler jeg selv i specialbutikker, for jeg vil kende dem der sælger mig min mad – det er jo noget jeg putter i munden!

Derfor køber jeg bøffer hos Michael på Jagtvej, for er jeg i tvivl om noget, så spørger jeg. Skal jeg fylde køleskabet med ost, selvom min kæreste siger nej, så bruger jeg lidt ekstra tid hos Carsten på Peter Bangs Vej, for der ved jeg at tingene er i orden. Det er mine faste holdepunkter, men nogen gange, når jeg kommer lidt omkring i landet, så hilser jeg på Tommy i Torvehallerne, Martin på havnen i Århus, Carl på havnen i Vejle eller hos Ulrik i Helsingør, for de kan alle sammen give mig en oplevelse når jeg skal have noget at spise. Og det skal vi alle sammen, hver eneste dag, så hvorfor ikke gøre det til et af dagens højdepunkter?

Gå i en specialbutik, få en oplevelse ud af det, og glem alt om hest, der burde være okse. Eller hvad der ellers lige var hurtigt og billigt den dag. Man kunne måske spørge sig selv; har du talt med en af dine madambassadører i denne uge? – uagtet om det er din fiskehandler, slagter eller ostehandler.

Bragt i forkortet udgave i Jyllands-Posten 7/7-2013

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *